Ανάπτυξη

Το μωράκι μου γκρινιάζει συνέχεια. Μήπως είναι κολικοί;

Σύμφωνα με τον ορισμό τους, οι κολικοί συμβαίνουν όταν ένα βρέφος υγιές και ταϊσμένο, εμφανίζει παροξυσμικό επεισόδια ανησυχίας, γκρίνιας και κλάματος, που διαρκούν παραπάνω από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα για παραπάνω από 3 εβδομάδες.

 

Οι κολικοί θεωρούνται άγνωστης αιτιολογίας όμως κατά καιρούς αποδίδονται σε ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος, ευαισθησία του νευρικού συστήματος, υπερπαραγωγή αερίων, δυσανεξία στο ξένο γάλα, αντίδραση σε τροφές που έχει καταναλώσει η μητέρα και υπερβολικά ερεθίσματα.

 

Η επικρατέστερη θεωρία φαίνεται να είναι η εγκατάσταση φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας στο νεογέννητο. 

Τα χαρακτηριστικά των κολικών περιλαμβάνουν απαρηγόρητο κλάμα, μαζεμένα πόδια στη κοιλιά, γκριμάτσες πόνου, σφιγμένες γροθιές και αέρια. Συχνά μετά τα αέρια, τα μωρά ανακουφίζονται προσωρινά.

 

Συνήθως εμφανίζονται απογευματινές και βραδινές ώρες αλλά μπορεί να κρατάνε και όλη τη μέρα. Συνήθως διαρκούν 2-4 ώρες αλλά τις περισσότερες φορές ποικίλλουν σε διάρκεια.

Ξεκινούν περίπου τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής, κορυφώνονται την έκτη εβδομάδα ζωής και μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέχρι τους 3 μήνες αλλά με πιο αραιές εμφανίσεις.
 

Δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία επιστημονικά τεκμηριωμένη για τους κολικούς. Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από εργασίες που εξετάζουν τη χορήγηση προβιοτικών σταγόνων για την ανακούφιση του πόνου των κολικών. Φαίνεται να μειώνουν τη διάρκεια των κολικών κυρίως στα θηλαζοντα βρέφη. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *