Εξώφυλλο

Το μωρό μου τρώει αρκετά; Συμβουλές για τις πρώτες ( αγχωμένες ) μέρες

Η ερώτηση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της θηλάζουσας μητέρας

 

Το νεογέννητο θηλάζει 8 με 12 φορές την ημέρα τις πρώτες 2- 3 εβδομάδες ζωής. Φυσιολογικά, τα νεογέννητα χάνουν λίγο βάρος τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το οποίο ανακτούν, συνήθως μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες ζωής.

Κάποια γεύματα μπορεί να απέχουν μόλις μια ώρα, άλλα περισσότερο. Συνήθως ένα γεύμα διαρκεί 15-30 λεπτά και κάποια, συνήθως 1 με 2 μέσα στο 24ωρο, μπορεί να είναι μαραθώνια, να κρατάνε δηλαδή πάνω από μία ώρα.  Προυπόθεση είναι το μωρό να τρώει ενεργητικά και να καταπίνει με μικρές παύσεις, όχι να κοιμάται στο στήθος. Αν το μωρό δεν ξυπνήσει για τρεις ώρες, όσο ακόμα δεν έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης, χρειάζεται να το ξυπνήσετε. Όσο το μωρό μεγαλώνει και βαραίνει, ο θηλασμός είναι γρηγορότερος και τα γεύματα λιγότερο συχνά

Ο ύπνος των νεογνών είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό μας. Τα νεογνά δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμα τη διαφορά μέρας και νύχτας, και είναι απαραίτητο να ξυπνάνε τακτικά, γιατί έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση τους.  Ακόμα το θηλάζον νεογνό, με τους βραδινούς θηλασμούς, εδραιώνει την παραγωγή του γάλακτος από τη μητέρα του. Με λίγα λόγια, όταν το μωρό που θηλαζει, ξυπνά τη νύχτα, δεν σημαίνει πως δεν χορταίνει, αλλά έτσι είναι η φύση του.

Κσλό θα ήταν να ταίζετε το μωρό, ειδικά το νεογέννητο, πριν αρχίσει να κλαίει σπαραχτικά. Το κλάμα είναι καθυστερημένο σημείο πείνας, σημαίνει πως ήδη έχει πεινάσει αρκετά και όταν είναι έτσι μπορεί να δυσκολευτεί να πιάσει καλα το στήθος. Παρατηρήστε το και δείτε τα πρωιμα σημαδια πείνας: κουνά το στόμα, μοιάζει να κάνει θηλαστικές κινήσεις και να αναζητά τη θηλή, τεντώνει χέρια και πόδια, βγάζει ήχους και βάζει τα χέρια στο στόμα.

Όταν το μωρό τρώει καλά, η μητέρα δεν πονά όταν θηλάζει, ακούει και βλέπει το μωρό να καταπίνει, και ίσως βλέπει και γάλα στο στόμα του μωρού. Όταν το μωρό χορτάσει, κοιμάται, τα άκρα του είναι χαλαρά, και αφήνει το στήθος. Μερικές φορές μετά από ένα καλό γεύμα, το μωρό ξυπνά σε λίγα λεπτά θέλοντας και άλλο. Δωστε του και άλλο! Θα ακολουθήσει ένα σύντομο γεύμα και γρήγορα το μωρό σας θα κοιμηθεί πάλι για τα καλά.

Η μέτρηση του βάρους είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να εξασφαλίσετε πως το μωρό σας τρώει αρκετά. Ένα βρέφος, τους 3 πρώτους  μήνες, παίρνει περίπου 25-30 γραμμάρια τη μέρα. Μη ζυγίζετε το μωρό κάθε μέρα, αν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας σχετικά με την πρόσληψη βάρους, μπορείτε να το ζυγιζετε κάθε 3 μέρες. Επίπλεον είναι σημαντικό, το μωρό να έχει ικανοποιητική διούρηση και κενώσεις και  να καταλαβαινετε πως ο μαστός έχει μαλακώσει μετά το θηλασμό.

 

Πότε να ανησυχήσω;

  1. όταν το μωρό δεν έχει αρχίσει να κερδίζει βάρος μετά την 5η μέρα ζωής ή δεν έχει ανακτήσει το βάρος του στις δύο εβδομάδες ζωής
  2. έχει λιγότερες από 6-8 βρεγμένες πάνες την ημέρα
  3. δεν έχει κενώσεις καθημερινά για τις 3-4 πρωτες εβδομάδες ζωής

 

Και να θυμάστε , αν υπάρχει θέληση, με τη σωστή ενημέρωση και υποστήριξη, αυτό που στην αρχή φαίνεται βουνό, σύντομα θα είναι παιχνιδάκι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *