Διατροφή θηλάζουσας μητέρας

1) Ποικιλία τροφών – δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, τροφές πλούσιες σε
πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα
2) Ισορροπημένη διατροφή και φυσική άσκηση.
Είναι απαραίτητη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πράσινα λαχανικά, ψάρι σε κονσέρβα) και σίδηρο (κρέας με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, πουλερικά, φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και δημητριακά)
3) Δίαιτα με άφθονα δημητριακά, λαχανικά και φρούτα – από αυτές τις τροφές
πρέπει να προέρχεται η πλειοψηφία των θερμίδων.
4) Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Προτείνονται μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο. Επίσης συστήνεται περιορισμένη κατανάλωση κρόκων και σπλαχνικού κρέατος.
5) Μέτρια κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.
6) Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ. Δεν συστήνεται κατά την γαλουχία αλλά όταν καταναλώνεται, πρέπει να γίνεται με μέτρο, κατά την διάρκεια του γεύματος και σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει τον θηλασμό- συνήθως αμέσως μετά το θηλασμό.
Δεν χρειάζονται υπερβολές – η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία της μητέρας και του βρέφους.